Puppycursus
De meest gegeven cursus is onze puppycursus. Nu zijn we bij Mijnhondenik van mening dat een hond heel lang puppy is en we baasjes vooral willen meegeven dat ze de pup vooral pup moeten laten zijn. Wij besteden daarom lang aandacht aan de puppyfase. Wel verdelen we het in de fase van allerjongste puppies en de wat oudere pups.
De cursus voor de allerjongste hondjes in de leeftijd van 7/8 weken tot ongeveer 6 maanden wordt om 11.30 uur gegeven. De leeftijd dat de jonge hond nog puppy heet. En waarbij de vergelijking van de menselijke baby op gaat. Het is onze doelstelling je te laten genieten van je pup. En liefst zo min mogelijk de dingen te leren die met controle en dwang te maken hebben.
De leukste honden zijn vaak de honden die behoorlijk vrij zijn opgevoed. En waarbij je tijdens dat eerste half jaar ook zag dat het baasje kon genieten van zijn hondje. Dit in tegenstelling tot die baasjes die tijdens de eerste lessen het liefst het volledige assortiment van commando’s er bij hun baby hondje wilden in prenten. Een jonge hond leert door herhaling. Iets wat hem een groot aantal keren op een plezierige manier wordt bevestigd, zal hij graag zijn hele leven blijven doen. Iets wat met (soms zelfs lichte vorm van) dwang wordt opgedragen, zal hij vaak ook wel doen, maar met een vorm van tegenzin en met een vaak nederige houding. En als het er dan op aankomt, doet de hond het vaak net niet, omdat de druk te groot wordt.
Het is goed om tijdens de eerste 14 weken het hondje naar zo veel mogelijk plaatsen mee te nemen. Dus ja, neem het hondje mee naar de puppycursus (nadat een eerste inenting heeft plaatsgevonden). Dat geeft je hondje de gelegenheid om op heel jonge leeftijd al kennis te maken met soortgenoten. En ja, terwijl ze loslopen met elkaar. De jonge hondjes leren daardoor te communiceren op een ‘hondse’ manier. En wat ons betreft zo min mogelijk om een ‘mensen’ manier. Want dan leren ze het vaak op een manier die ze zelf niet goed begrijpen.
De eerste lessen
Tijdens de eerste lessen gaat het om slechts een beperkt aantal zaken:
Spelen met andere hondjes -> lees hier meer over
De bijtrem
Veel mensen die het losse spelen van puppies voor het eerst meemaken schrikken nogal als hun puppy (wat meestal de jongste en laagste in de groep is, want deze hondjes komen vaak met 8 weken voor het eerst in de groep van hondjes die al een paar weken ouder zijn) een plotseling gil geeft. Het kan werkelijk klinken alsof het puppy iets heel ergs wordt aangedaan. Niets is minder waar. Wat er gebeurt is, dat dit puppy de zogenaamde “bijtrem” afgeeft. Dit is het beschermingsmechanisme dat honden onderling kennen en elke hond in zijn instinct mee heeft gekregen. De puppy die daar op zijn rug ligt, en die zijn nek blootgeeft voor de andere ‘hogere’ hond, legt eigenlijk alles op tafel. Door daar nu ook nog hard en hoog bij te gillen, resulteert in iets, dat een prachtig iets is in het hondenrijk. De andere hond wordt als het ware verlamd. Daar waar vanuit een speelse situatie een ervaring van dominantie en onderwerping ontstaat, leren beide honden wat er vervolgens gebeurt. De onderdanige hond leert, dat met zijn houding hij prima stand kan houden. Er volgen geen vervelende consequenties. En de dominerende hond, leert, dat als hij te dominant wordt dat de onderwerpende hond iets doet, waardoor hij niet meer verder kan. Ja het gaat zover, dat soms de dominantere honden er van schrikken.
Dit alles is precies de reden, waarom je hondjes dit als puppy wilt laten ervaren. En hoe eerder hoe beter. Als het op speelse wijze gebeurt, dan leren ze ook heel snel, dat ze niet ver hoeven te gaan. Sterker nog. De pup leert vaak dat door alleen de oren iets naar beneden te doen, of weg te kijken van de andere hond, dat het al genoeg is om een verdere confrontatie te krijgen. Oftewel de honden leren van het sociale verkeer op het speelveldje van de kleuterschool, hoe ze zich optimaal kunnen gedragen op latere leeftijd. En tijdens dit speelkwartier, hebben we als trainer de gelegenheid om toe te lichten wat er gebeurt. Waarom het gebeurt en waarom je juist niet moet ingrijpen. Je krijgt ook vaak van andere cursisten te horen, dat zij het (vaak nog maar een paar weken daarvoor) ook even moeilijk hadden de eerste keer. Maar dat hun hondje het nu heel goed doet en erg sociaal in de groep is. En dat is precies wat we jou en je hond graag willen laten ervaren.
Spelen met de baas
Spelen met de baas is een van de meest belangrijke oefeningen van de puppy training. Als je kijkt naar een moederhond die speelt met haar pup. Dan zie je dat de pup bijna alles mag. En dat er door de moederhond op zachte en duidelijke manier dingen aan de pup geleerd worden. Als de pup weggehaald wordt bij de moederhond, valt deze intieme vorm van contact weg. En de ervaring leert, dat het voor de pup fijn is, als u dit intieme contact leert over te nemen. Dit kan door spelen met de pup. Het beste artikel om hiervoor te gebruiken is een simpele theedoek. Een theedoek is goedkoop aan te schaffen. De meeste mensen hebben ze in huis. Het voordeel is, dat theedoeken niet snel scheuren, waardoor soms hondjes stof kunnen binnenkrijgen. Theedoeken zijn relatief groot, waardoor er altijd ruimte is om een punt vast te pakken terwijl de hond aan de andere kant de theedoek kan vasthouden. Probeer twee of drie dezelfde kleur theedoeken te kiezen. En gebruik deze tijdens het spel tussen jou en je pup.
Het spel met de theedoek, werkt het best zittend of liggend op de grond. Althans tijdens de eerste paar weken dat je de pup in huis hebt. De truc is eigenlijk om je hondje steeds te laten winnen. Het lijkt een beetje op “mens erger je niet”. De manier op kinderen dit aan te leren en ‘leuk’ te laten vinden, bereik je door een kind een aantal keren te laten winnen. Daarmee bereik je eenvoudig dat kinderen het leuk gaan vinden. Zo werkt het ook een beetje met puppies.
Als een puppy mag winnen, wordt de drift om opnieuw te spelen vergroot. En dat is waar het om gaat. Als je op de grond zit of ligt, kan de pup ook tegen je aanliggen tijdens het spel. Ook dat is prima. Het laten winnen doe je eenvoudig door zachtjes de theedoek door je vingers te laten glijden. De pup krijgt dan het gevoel dat er gewonnen kan worden. Dus de theedoek wordt een soort van buit. En die veroveren is prachtig. Je bereikt dat de pup graag bij je is en dat daarbij een goed en positief gevoel ontstaat. Precies wat je wilt.
Het is niet de bedoeling om een “los” commando aan te leren. Juist niet. Laat de pup ervaren, dat het vasthouden en winnen van de theedoek iets goeds is. En dat hij daarvoor beloning krijgt en dat hij hem dan ook zelf mag ‘hebben’. Vaak zie je puppies al een soort ‘trotsrondje’ lopen met de theedoek. Ook dat is goed om te stimuleren. Leer tijdens dit spel al de beloning met de woorden “GOED ZO”.